15
jul

Roze of blauwe hortensia’s

De bloemen van de Hydrangea kunnen van kleur veranderen, er is geen plant die zo variabel is als de hortensia. Een jonge plant van dezelfde variëteit bloeit heel anders als een oude plant, een blauw bloeiende plant kan na het verplanten roze gaan bloeien. Al deze opmerkelijke eigenschappen zorgen ervoor, dat het soms heel moeilijk is om een naam aan een bepaalde hortensia te geven. Deze effecten doen zich trouwens alleen voor bij Hydrangea macrophylla en Hydrangea serrata die van nature in roze of blauwe tinten bloeien. Witte bloemen blijven wit, ze zijn ‘kleurecht’. Dit houdt in dat ze op alle grondsoorten wit bloeien, alhoewel ze van kleur kunnen verschieten.

Een uitspraak die ik vaak hoor is dat Hydrangea’s op zure grond blauw bloeien en roze op kalkrijke grond. Zo gemakkelijk zit het niet in elkaar: alleen hortensia’s die genetisch zijn voorbestemd om blauw te kleuren zullen dit doen. Enkele soorten van de Hydrangea macrophylla die blauw kunnen bloeien zijn:

– Nikko Blue
– Bouquet Rose
– Maréchal Foch
– Rotkehlchen en Blaukehlchen
– Altona
– Europa
– Hamburg

Het is wel zo dat alle Hydrangea’s roze bloeien op basische grond, roze is bij Hydrangea’s de meest voorkomende kleur.

De bovenstaande hortensia’s zouden als het goed is op zure grond zuiver blauw moeten bloeien. Als dit niet het geval is ligt dat aan aluminium gebrek in de grond, voeg extra aluminium toe in vorm van aluminiumsulfaat of kali-aluin. Dit kunt u verkrijgen bij de tuincentrum of drogist in de buurt. De kali-aluin kan het beste in september of oktober worden toegevoegd zodat het daaropvolgende groeiseizoen de eerste blauwe tinten al aanwezig zijn.
Net als met meststoffen moet u voorzichtig zijn met kali-aluin, geef de plant elke keer een klein beetje, anders kunnen de bladeren en wortels verbanden. Vooral omdat de hortensia een oppervlakkig wortelgestel heeft moet u hier goed mee omgaan.

Bij struiken die wit bloeien blijven de randbloemen wit op iedere grondsoort. De kleur van de bloemen die het hart vormen, worden wel beïnvloed door de grondsoort. Als de zuurgraad verandert zullen de kleine bloempuntjes blauw kleuren. Dit kunt u stimuleren door elk jaar een portie tuinturf aan de plant te geven. Op een gegeven moment krijgt u een blauw hart met een rand van helderwitte bloemen.

Hydrangea’s die in potten of bakken gehouden worden kunt u heel gemakkelijk op kleur houden. Als u een roze bloei wilt, kunt u de pot vullen met tuinaarde met wat compost en een handje kalk.

Een blauwe bloei krijgt u door de pot te vullen met tuinturf of heidegrond en een scheut aluin erdoor. Het toevoegen van aluin in opgelost water versterkt het proces, dit is iets wat u elk jaar in oktober of vlak voor de bloei kunt herhalen.